24. February 20130 ♥

Norsk design: ESTETISK OG ENKELT FRA FROST & POWERDESIGN

Etter nærmere 20 år som yrkesaktiv kan jeg med hånden på hjertet si at kun én av de kontorstolene jeg har hatt har tilfredsstilt min estetiske sans. Til gjengjeld var den ikke spesielt god å sitte i, til tross fra at stolen det gjaldt var en EA 117 designet av to av mine favorittdesignere, nemlig Charles & Ray Eames, og produsert av Vitra. Jeg tilgir dem meget, og hadde nok ikke takket nei hvis jeg ble tilbudt den igjen. Andre kontorstoler jeg har sittet i har kanskje vært mer komfortable, men de har også vært så kjedelige … Og hvorfor er det i dag slik at så mange nye kontorstoler må se så utrolig tekniske ut? Det samme spørsmålet stilte designerene i Frost Produkt og Powerdesign seg da de fikk i oppgave av produsenten HÅG å designe en ny stol. Tre år senere er resultatet her, og SoFi viser seg å tilfredsstille både min estetiske sans – og min sans for komfort.

SoFiKontor

HÅG-SoFi,-images14SoFi er en forkortelse for Stand Out, Fit In. Stolen er utformet for å kunne passe godt i åpne landskap da den blant annet visuelt sett kan gjøres svært diskret med sine få elementer. Den er også tilgjengelig i dempede fargekombinasjoner. Selv om stolen klart er en kontorstol, synes jeg Frost har lykkes godt med å gi den en enkel, organisk og innbydende form.

HÅG-SoFi,-images2

– Vi begynte å jobbe med dette prosjektet for over tre år siden. Det er den største investeringen HÅG har gjort i forbindelse med en stol eller stol-serie og vi har sammen med dem satset på en annerledes tilnærming enn de fleste konkurrentene. Tradisjonelt sett har stoler i denne kategorien mesh i ryggen og ellers et teknisk utseende der man kjemper om å overbevise brukeren over hvor avansert produktet er. Vi har jobbet tett med HÅG sin egen R&D avdeling og Aleksander Borgenhov ved Powerdesign, forteller Sondre Frost Urstad.

HÅG-SoFi,-images4

Det er nettopp det at SoFi ikke virker så teknisk avansert med mesh og høy rygg at den appellerer til meg – jeg skal ikke ut i verdensrommet, jeg skal sitte foran mitt skrivebord og gjøre en jobb, og helst ikke få vondt i ryggen. At stolen er estetisk tiltalende og ikke visuell kompleks er en fin bonus.  

-Vi har gjort grundig research og har lagt spesielt mye vekt på den moderne arbeidsplassen som i økende grad består av åpne kontorlandskap, fleksible arbeidsplasser og hjemmekontor. Kravet til arbeidsverktøyene og trivsel på jobb har blitt høyere ettersom det er økt kamp om de dyktige arbeidstageren og at den generelle arbeidstager må være i arbeid lenger grunnet økt levealder og liten befolkningsvekst. Stolen vår er utformet for å kunne passe godt i åpne landskap da den blant annet visuelt sett kan gjøres svært diskret med sine få elementer og er tilgjengelig i dempede fargekombinasjoner.

HÅG-SoFi,-images12Andre hensyn som er tatt under utformingen av SoFi er lite innsyn bakfra, formen rundt stolen danner en privat sfære.  Den rike bruken av tekstil har en lydisolerende effekt.

13NYB&WFrost Produkt holder til i Oslo, og ble etablert i 2002. Fra venstre; Sindre Widerberg, Jann Frost Urstad, Aleksander Borgenhov, Siri Yran og Sondre Frost Urstad. Borgenhov driver Powerdesign.

Så hvilken stol synes Sondre selv er mest komfortabel?
– Hvis jeg fikk velge mellom stoler generelt og ikke spesifikt i sjangeren kontorstol så må det være Walter Knoll sin Fabricius. Den er helt drøyt komfortabel, både når det gjelder umiddelbar komfort og etter å ha sittet i den en god stund. Jeg prøvde den senest på Orgatec-messen i høst og fikk helt bakoversveis. Den ser heller ikke så verst ut … De moderne kontorstolene fra Herman Miller er komfortable. Jeg er ikke så begeistret for utseende på dem, men de scorer ellers høyt.

Walter Knoll Fabricius 2Ja takk, jeg tar gjerne et par slike … Stolene er designet av danske Preben Fabricius, og produseres av Walter Knoll. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

Du leser for øyeblikket Norsk design: ESTETISK OG ENKELT FRA FROST & POWERDESIGNEGET ROM.

How Do You Get Rid Of Stretch Marks