20. January 20131 ♥

TREND 2013: SKAPERNE

For tiden leser jeg boken Makers – the new industrial revolution, av Chris Anderson, sjefredaktøren i Wired. Han argumenterer for at på samme måte som internett har demokratisert det å publisere, kommunisere og kringkaste, vil det samme skje med det å produsere ting. Nå skriver ikke hr Anderson spesielt om design- og interiørbransjen, han er nok mer teknisk orientert, men det er naturlig for meg å trekke paralleller til det vi ser skje nettopp i denne bransjen. Salget av interiørmagasiner med fokus på DIY har eksplodert, og i interiørbloggverdenen ser vi mengder av gode (og ikke fullt så gode), ideer til ting man kan skape selv. Redesign er blitt det nye moteordet; du er miljøvennlig samtidig som du setter ditt eget preg på gjenstander og klær ( se for eksempel Signe Schinellers Resignert.) Og på netthandler som Epla, Etsy, Fjellby m fl selges det håndlage og unike produkter, skapt av kreative mennesker med et ønske om å formidle noe. Men kan hver og en bli en designer? Vel, de fleste av oss kan jo skrive, men vi blir ikke alle bestselgende forfattere eller hur? Jeg verken tror eller håper at talentfulle industri- og produktdesignere med lange utdannelser behøver å være redde for sine jobber riktig ennå, for evnen til å skape varig, betydningsfull design som påvirker hvordan vi lever krever en god del mer enn det å være glad i å skape.  Likevel er det fascinerende å observere denne skapertrenden. Kanskje det rett og slett handler om noe så enkelt som at desto mer teknisk og digital verden blir, desto mer lengter vi tilbake til det å jobbe med hendene?

En av bloggerne som har begynt å skape egne ting er Annaleena Leino Karlsson som står bak den populære bloggen Annaleenas Hem, jeg spurte henne hvorfor:

Skjermbilde 2013-01-20 kl. 19.51.19

Du har lenge skapt DIY-prosjekter til inspirasjon for dine lesere, men hvordan oppsto ideen om å skape egne designobjekter?
– Jag har alltid skapat från det jag kunde hålla en sax i handen, så steget att börja tillverka egna produkter var bara en tidsfråga. DIY är nånting som alla kan göra som jag tror är här för att stanna, jag kommer aldrig att sluta pyssla och fixa.  Men med mina produkter ville jag förmedla hållbarhet och lyfta upp äkta hantverk. Ideer för produkterna föddes från min kärlek till starka former, former i inredningen ger oftast en kontrast och tydlighet och det där lilla extra.

LampshadeDenne firkantede lampeskjermen er et av de nyeste produktene Annaleena har skapt og selger i sin egen nettshop

Hva tror du er årsaken til at vi ser en økning blant kreative mennesker som vil skape noe eget eller egen design?
Jag tror att det är mera tillåtet idag att hitta sin egen stil, vi lever i en slags kreativ frigörelsetid där vi vill göra saker själv som vi inte hittar någon annastans. Så har det iallafall varit för mig.

candleholdersRobuste, reale former i disse lysestakene i messing og metall. 

Har du selv noen designere/bloggere du blir inspirert av på dette området?
Jag har alltid inspireras av Faye Toogood, hon lämnar fotspår. Hon kör sin egen race och skapar något unikt varje gång. Sen så inspireras jag av min stylist/lärare/mentor Lotta Agaton hon bara har det och gör allt med class. Bloggar som jag följer frekvent är Love Aesthetics, The Idea of Simplicity og Elin Kling.  Kan inte leva utan dom!

ClothingRail
Kleshengeren som skulptur i rommet.

Har du et favorittmateriale?
Givetvis metall, men jag tycker också om glas. Jag har många fina ider för glasprodukter men först måste jag hitta någon som jag göra dom åt mig.

ClipMirrorMan tager hva man haver … i hvert fall gjør Annaleena det, og voilá!

Hva tror du blir den viktigste trenden i 2013?
Jag tror att vi kommer att ta in mera färg, speciellt neon färger, och att vi kommer att våga mixa mer inte hålla oss till en stil. Träslaget blir mörkare och svarta väggar kommer att synas mer och mer.

Brass

 

§ En kommentar på TREND 2013: SKAPERNE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

Du leser for øyeblikket TREND 2013: SKAPERNEEGET ROM.

How Do You Get Rid Of Stretch Marks