2. October 20121 ♥

NORSK DESIGN: Vibeke Skars eventyrlige verden

Vibeke Skar har alltid vært opptatt av å skape og å “lage alt selv” – nå er hun en av de norske designerne som har fått mye oppmerksomhet også utenfor landegrensene. Hennes nyeste arbeid, glass-serien De Kongelige, vekket nylig oppsikt under London Design Festival. Her kan du bli litt bedre kjent med henne:

Kan du huske når du først forsto at du ønsket å jobbe med design?
Helt fra jeg var liten har jeg hatt interesse for produkter. Jeg har aldri vært en reser til å tegne, men har alltid vært opptatt av å skape. I ungdomstiden troppet jeg som regel opp i egendesignede kles- og smykkekreasjoner, og ga bort gavekort på ting jeg skulle lage. Det er nok noen venner som fortsatt har noe tilgode der … Jeg valgte retning produktdesign fremfor mote fordi jeg ville jobbe med større produkter og harde materialer. Som 18-åring dro jeg fra familie og kjæreste hjemme for å følge drømmen min om å designe produkter i Italia. Tre år senere hadde jeg en bachelor i industridesign, tatt eksamen med beste poengsum og lært meg flytende italiensk! At jeg dro har jeg aldri angret en dag på. For å bli kjent med designbransjen i Norge og få mer produksjonserfaring tok jeg en Master i Industridesign på AHO og jobbet som intern hos Frost Produkt. Under arbeidet med masteroppgaven min ble jeg kjent med Maud Gjeruldsen Bugge på Hadeland Glassverk som introduserte meg til glass og porselen, to materialer jeg elsker å jobbe med i dag.

De Kongelige er en serie med vaser som kan brukes som dekorative elementer på bordet, alene eller i grupper. Kongen og dronningen kan oppbevare blomster, mens prinsessen egner seg best til favorittsjokoladen eller ditt mest dyrebare smykke…

Hvordan oppsto serien De kongelige?
Det ble en litt annen prosess enn slik jeg vanligvis jobber. Jeg var gravid og visste at jeg ikke kunne stå på et verksted og lage modeller eller betale i dyre dommer for en prototype. Samtidig måtte jeg produsere noe nytt. Jeg hentet derfor frem noen vaser jeg hadde tegnet for noen år siden, som ikke var publisert tidligere og som jeg hadde tro på. Jeg var allerede litt inn i eventyrverdenen fordi design av barnerom var en stor prioritet. Sammen med kuratorene for 100% Norway lekte jeg med tanken om å skape personligheter av vasene ved å lage forskjellige lokk. Det ble en liten kongelig familie, tatt rett ut av eventyrene!

Vakker også alene!

Ble London en positiv opplevelse?
Ja! En produsent viste interesse for vasene, og Kongevasen ble “headhuntet” av ELLE Decoration UK til en fotoshoot. Det gikk også veldig fint å lansere produkter og samtidig være mamma – med god hjelp fra en super pappa. Jeg håndterer stort sett alle henvendelser selv, men i forbindelse med 100 % Norway jobber Norsk Designråd og Camron PR aktivt med å få pressen interessert i produktene som stilles ut. Det hjelper veldig for å nå ut til et bredere publikum!

Hva inspirerer deg?
Jeg blir veldig inspirert av grafiske designere og motedesigner; Jeg er alltid på jakt etter spennende grafiske motiver eller unike moteaccessoirer. Jeg blir inspirert av det som er på grensen mellom kunst og design allà Ted Noten, Jaimè Hayon, flere av kolleksjonene til Moroso og Cappellini. Eller Haute Couture-visningen til Dior i 2010 som startet designprosessen til Lily Lamp. Et reisemål jeg gjerne vil tilbake til for å bli mer inspirert av er Tokyo, det var som å være i en filmscene. Jeg digget taxiene, de ser ut som forvokste lekebiler. Sjåførene har dress og hvite kjørehansker og alle dørene åpnes og lukkes automatisk for deg! Helt rått!

Til moteuken i Oslo og London vinteren 2011 samarbeidet Vibeke med designer Fam Irvoll om en skokolleksjon tilpasset Fams design.

En Christian Dior-visning startet designprosessen til Lily Lamp fra 2011, som også er inspirert av Victoria-liljen, en av hovedattraksjonene i Botanisk hage i Oslo.

Har du en produsent du drømmer om å jobbe med?
Jeg har tegnet mye for Hadeland Glassverk og drømmer om at de snart skal sette noe i produksjon, jeg skulle ønske vi kunne produsere mer lokalt. Ellers står danske HAY høyt på ønskelisten og hadde Moroso kontaktet meg hadde jeg falt av stolen. Jeg har dem på nyhetsbrev-mailingslisten, så krysser fingrene …

Lampen Evergreen er designet av Vibeke Skar og belgiseke Jens Praet, den produseres av Northern Lighting. Man kan enkelt justere høyden takket være et smart trinsesystem.

Når høyden er justert, fester du bare ledningen på veggfestet.

Har du et drømmeprosjekt?
Drømmen er å skape en ny merkevare basert på Urteriket med salg av norskprodusert te og tilhørende produkter, samt åpne en cafè som stenger hverdagens mas ute. Du kommer inn i en eventyrverden der alt er designet og planlagt ned i hver minste detalj. Du skal kunne nyte en teopplevelse av de sjeldne!

Urteriket er et norsk merke som fokuserer på tradisjonelle urter. Vibeke har designet emballasjen som inneholder urter og en tesil, samt seks ulike urteglass.

Hva jobber du med akkurat nå?
Nå jobber jeg på et spennede samarbeidsprosjekt, en norsk merkevare innen smykkeoppbevaring, et high-end produkt med norsk produksjon. Stay tuned!

Hva var det sist du kjøpte til hjemmet ditt?
Mitt siste innkjøp var duftpinner. Det er et genialt produkt med stort potensiale. Ellers så har jo stearinlys-sesongen startet og jeg sikler på blant annet Crowd Candlesticks designet av David Taylor, Waxandstone av norske günzler.polmar og lysfatet Allas, design Andreas Engesvik for iittala.

Crowd Candlesticks, design skotske David Taylor.

 

 

 

§ En kommentar på NORSK DESIGN: Vibeke Skars eventyrlige verden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

Du leser for øyeblikket NORSK DESIGN: Vibeke Skars eventyrlige verdenEGET ROM.

How Do You Get Rid Of Stretch Marks