26. April 20130 ♥

Norsk design: VERA & KYTE

I går hadde jeg gleden av å delta i en paneldebatt under temaet “Hvor går norsk design og merkevare? “, under Møbel- og interiørkonferansen 2013. Så da synes jeg det var på sin plass med en liten avstikker fra Milano tilbake til gamlelandet for å hilse på de to talentfulle jentene bak Vera & Kyte, Vera Kleppe og Åshild Kyte. Det skjer så utrolig mye spennende innen norsk design for tiden, og jeg elsker å vise det frem. Interessen for norsk design er også stor i utlandet. Vera & Kyte var ikke i Milano i år, men de var på messen i Stockholm og skal også stille ut på TENT, under London Design Festival i september.
VeraandKyte2Hvor lenge har dere jobbet sammen?
– Vera & Kyte ble etablert høsten 2012. Etter avsluttede studier var vi svært ivrige etter å komme i gang med å arbeide med design på fulltid. Helt siden vi møttes på Kunst- og Designhøyskolen i Bergen (Khib) i 2007 har vi hatt et godt samarbeid, og har gjennom årenes løp utviklet flere produkter sammen. Vi arbeider best når vi har noen å diskutere med og  veksler hyppig mellom håndskisser, modeller og digitale 3D-tegninger i utviklingen av nye produkter. Våre ulike innfallsvinkler skaper en dynamisk prosess med høyt tempo og utprøving av mange ideer. To ganger entusiasme kan komme godt med!

VeilSkjenken Veil har en utradisjonell front av silketekstil.

Kan dere huske når dere først forstod at dere ønsket å jobbe med design?
Vi hadde ulike veier frem mot Khib, men er i dag svært glad for at vi havnet der samtidig. Interessen for formgiving har alltid vært tilstede hos oss begge, men bevisstheten om at det var designere vi skulle bli kom nok på ulike tidspunkt. En av oss bestemte seg for å bli møbeldesigner allerede i tenårene og har arbeidet seg fremover derfra. Den andre tok veien gjennom studier ved Universitetet i Bergen og Hong Kong før fem år på Khib ble førstevalget fremfor masterstudier på universitet. Etter kun kort tid visste vi begge at vi hadde truffet de riktige valgene. Engasjementet og arbeidsgleden var stor og dermed var vi en god match fra første stund.

Skjermbilde 2013-04-06 kl. 20.41.52Undertegnedes personlige favoritt er dagsengen Balcony. Stålrammen gir meg en retroopplevelse, og jentene er helt i tiden, det var mye stålrammer å se på utemøbler i Milano i år. 

Hvordan opplevde dere utstillingen og responsen i Stockholm?
Det var fantastisk! Her presenterte vi vår første kolleksjon sammen som Vera & Kyte. Prototypene var klar kun dager før åpning så det ble en hektisk oppladning til messen. En slik messe er en unik anledning til å få vurdert sitt eget arbeid av alle ledd i fagmiljøet, og det er ingen hemmelighet at vi var utrolig spente på åpningsdagen. Heldigvis ble forventningene innfridd og vi var overveldet over interessen, og den positive responsen på produktene, fra designere, produsenter og presse. Opplevelsen ga helt klart mersmak og vi er allerede i gang med å planlegge vår nye utstilling på TENT London under London Design Week i september!

BobbyanBanditDetalj av pendellampen Bobby and Bandit. Glass, tre og tekstil. 

Hva jobber dere med akkurat nå?
Akkurat nå er vi midt i utviklingen av flere nye produkter både på oppdrag fra produsenter og til egne utstillinger. Prosessene er lange, men vi gleder oss til å presentere nyheter allerede til høsten! Parallelt med produktutvikling arbeider vi også med flere interiørprosjekter som skal stå ferdig over sommeren. Det er deilig å kunne skifte fokus og arbeidsmetoder med de ulike oppgavene. Vi trives godt når kontoret ser ut som nå: modeller, skisser, plantegninger, verktøy, modellkitt og materialprøver om hverandre. Med mange baller i luften opprettholder vi momentum.

TheDockThe Dock – serie med skjærebrett. Et urbant landskap på kjøkkenet. 

Hva eller hvem inspirerer dere?
Nylig åpnet masterutstillingen i kunst i Bergen. Slike utstillinger er et godt eksempel på hva som inspirer oss. Den ga oss input i form av farger, lyd, bilde, stofflige og taktile opplevelser. Det er forfriskende å bli utfordret av andres uttrykk og formgivning. Vi kan aldri forutsi hva som kan trigge en ny idé og stiller oss alltid åpen for nye inntrykk!

PopsiclePopsicle er en serie med speil, med delikate fargedetaljer. 

Har dere en produsent dere drømmer om å jobbe med?
Vi er et ungt firma så foreløpig er listen over produsenter vi drømmer om  veldig lang. Våre ambisjoner er internasjonale, men vår forankring vil alltid være norsk.

Har dere en favorittdesigner?
Vi prøver å ikke begrense oss til å ha én eller få favoritter. Det finnes så utrolig mange designere som på ulike måter genererer refleksjoner og ideer. Vi finner stor nytte av å studere objekter og ideer til toneangivende designere fra ulike perioder, men vel så viktig er å se på løsninger og uttrykk fra andre kulturkretser. Så heller enn å velge en person så strekker vi oss etter det vi ser som de beste egenskapene hos de ulike. På den måten komponerer vi kontinuerlig vår egen favoritt med rom for nye tilskudd. Vi er eklektikere.

WhiskyandwaterGlassene Whisky og Water – når de stables blir de som en skulptur på bordet. Finnes også i farger. 

Hva var det siste dere kjøpte til hjemmene deres?
Da vi besøkte Beijing Design Week i høst kjøpte vi blant annet noen porselensvaser på et stort utendørs antikkmarked. Det var en fantastisk inspirerende tur og vi hadde lyst til å kjøpe alle mulige kuriøse objekter, men bagasjekapasiteten strakk dessverre ikke til. To av vasene var et par karper som gapte mot oss. Vi kunne ikke skille dem fra hverandre så de måtte begge bli med hjem.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

Du leser for øyeblikket Norsk design: VERA & KYTEEGET ROM.

How Do You Get Rid Of Stretch Marks