19. September 20121 ♥

MØTE MED: Monika Piatkowski

Født i Polen, oppvokst i Norge, bosatt i Storbritannia siden slutten av 80-tallet; Monika Piatkowski er produkt- og møbeldesigner, grafisk designer, kunstner, foreleser m m. Hun vant den internasjonale ELLE Decoration-prisen for teppet Cityscape i 2003, har deltatt på flere av 100 % Norway-utstillingene og produktene hennes selges på Pur Norsk i Oslo. Men i Storbritannia regner de henne som en av sine egne, og hun deltar i år for andre gang på utstillingen Joy of Living, der ulike designere bidrar med unike produkter som auksjoneres bort eller selges. Alle inntektene går til kreftforskning. Monika deltar med A bucket full of hope – en nytolkning av filtbøtten Pail.

Ordet HOPE er brodert med gulltråd, og lyser opp mot den grå filten.

– Ideen bak nytolkningen er ganske enkel, forteller Monika; det er en bøtte fylt med håp. A bucket full of HOPE. Når man møter motstand i livet i form av for eksempel kreft, er det alltid håp som får oss gjennom det. Håp om å bli frisk, håp om å overleve, håp for fremtiden, håp om nye medisinske fremskritt, håp om et mirakel når alt ser som mørkest ut. Alt er mulig med håp.

Bøtten er laget av 100 % merinoull, håndtaket er belagt med 24 karat gull.

Hvordan ble du invitert med på utstillingen?
– Jeg har kjent Max Fraser, som er visedirektør for London Design Festival, siden 2000, da han skrev boken Design UK. Her i England regnes jeg som en britisk designer, og får delta på mange ulike arrangement og utstillinger. For to år siden lanserte han utstillingen Joy of Living, og jeg grep umiddelbart muligheten. Jeg elsker å lage unike gjenstander for hånd, så det var en ren glede å jobbe med dette. Jeg liker godt å jobbe på denne måten, og det tar meg vekk fra “hverdagslivet” som designer en liten stund.

Monika Piatkowski driver designstudioet HIVE, og bor i London med arkitektmannen Mark Dyson, og datteren Mia.

Hva betyr London Design Festival for deg?
For meg betyr det en uke på året da jeg faktisk kan slappe av. Sommeren bruker jeg gjerne til å jobbe hardt for å ferdiggjøre produkter som skal lanseres eller delta på utstillinger. Denne uken kan jeg puste ut og bare høste fruktene. Jeg liker også å se hva andre holder på med. Mange av kollegene mine jobber for seg selv i hektiske designstudioer, og dermed blir dette en fin anledning til å møtes i mer uformelle settinger. London har en spesiell positiv vib denne uken, og det gir masse inspirasjon og energi. Vi pleier å få en Indian Summer mot slutten av september i London, og det skaper ekstra positivitet! Jeg vil anbefale besøkende å nedprioritere de store showene som f eks 100 % Design på Earls Court, og heller oppsøke de mindre og unike utstillingene.

Monika designer gjenstander som er enkle, men som kommuniserer på flere plan, som f eks knaggrekken Harvest.

Serviettring Loop, laget av skinn.

Lag din egen “skog” med knaggrekken Twig, laget av rustfritt stål som er blitt spraylakkert.

Hvilke unge designere tror du på nå?
Mischer´Traxler, Bao-Nghi Droste og Henry Wilson. Så dem i Milano i april i år, og liker virkelig det de gjør.

MONIKAS LONDON:

Favorittområde: Marylebone
Da jeg flyttet til London i 1987 for å studere bodde jeg i en sidegate til Marylebone High Street, og de siste 17 årene har jeg forelest i området. Jeg har sett hvordan området har forandret seg fra en stille sidegate opp fra Oxford street, til å bli en gjemt perle, hvor får turister finner veien. Her finner du noen av Londons fineste butikker, blant annet Daunt Books, som er en bokhandel slik den skal være. Her kan du være sikker på å få gode anbefalinger, ikke bare den siste bestselgeren. Interiøret minner meg om Deichmansbiblioteket i Oslo. Skandium er også verdt et besøk, det samme er KJs Laundry i Marylebone Lane som selger mote fra selvstendige designere. Vis-a-vis ligger skobutikken Tracy Neuls. Du finner garantert ikke sko som dette noe annet sted, og interiøret og vindusutstillingene er teatralske og fantastiske. Hver gang jeg går forbi blir jeg inspirert!

Designbutikk: Mint
Lina Kafani, som eier butikken, var den første som kjøpte inn produkter fra Hive. Hun har et helt unikt øye for nye talenter, og finner alltid produkter som ingen andre har. Butikken er alltid verdt et besøk.
(Norske Sara Gressberg stiller ut på Mint under London Design Festival, les mer her. Red anmrk.)

Spise:
I det siste har mannen min og jeg begynt å utforske ulike pop-up-restauranter, og jeg kan virkelig anbefale Mike+Ollie. To kokker lager kreativ og spennende mat av sesongens ingredienser, av og til høstet i Sør-øst Londons parker og hager. Bordbestilling. Er du i London og vil oppleve noe helt unikt er dette tingen!
Vil også anbefale en tur innom standen deres på Londons beste Farmers Market; Brockley Market. Lørdager 10 am – 2 pm.

Fra Brockley Farmers Market.

 

§ En kommentar på MØTE MED: Monika Piatkowski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

Du leser for øyeblikket MØTE MED: Monika PiatkowskiEGET ROM.

How Do You Get Rid Of Stretch Marks