28. March 20132 ♥

Hotell: STILLE DIPLOMATI I BERLIN

I ambassadestrøket i Berlin har hotellet Das Stue blitt en behagelig møteplass, mye takket være designdronningen Patricia Urquiola.

Das Stue is a new and beautiful hotel in Berlin. Patricia Urquiola has been responsible for the interior design.

DasStue1Bygget som i dag huser Das Stue ble oppført i 1938-40 som Den kongelige danske ambassade, og er tegnet av Johann Emil Schmidt, arkitekten som også står bak Berlins berømte kjøpesetner KaDeWe.

Det sies at Berlin er i endring. Fra å være en litt hard ultrakul by sterkt preget av sin øst-vesthistorie, er stemningen nå mykere og mer internasjonal. Men den kulturelle kapitalen og kreativiteten er stadig like sterk, og byen virker fremdeles som en magnet på kunstnere, unge teknogründere og ikke minst turister. Med sistnevnte dukker selvfølgelig behovet for nye overnattingssteder opp, og et av de siste tilskuddene på den stammen er Das Stue.
Ordet stue ble valgt fordi bygningen ble bygget for å huse den danske ambassaden på 1930-tallet, men også fordi eierne ønsket et hotell som oppleves intimt og imøtekommende; som ens egen stue eller salong for å bruke et noe mer høytidelig ord. For å skape et sømløst møte mellom ærverdig eleganse og moderne bekvemmelighet ble den spanske designeren Patricia Urquiola hyret inn for å innrede de offentlige områdene, mens de spanske arkitektene LVG arquitectura fikk ansvaret for gjesterommenes interiør.

DasStue7To massive trapper flankerer inngangspartiet som leder frem mot resepsjonen som befinner seg til høyre i en nisje i veggen. Krokodille-skulpturen er signert den franske kunstneren Quentin Garel.

Das Stue er ikke Patricia Urquiolas første hotellprosjekt, hun har tidligere jobbet med blant annet Mandarin Oriental i Barcelona og W Vieques i Puerto Rico. Urquiola har flere ganger understreket at for henne er det viktigere å utforske måten vi lever på og bruker møblene våre, enn bare det å designe en ny sofa, en seng eller et badekar. Hun er opptatt av det å være fleksibel, og enkelt kunne tilpasse seg nye levemåter. I Das Stue har hun lekt seg med varme farger, ulike overflater, former og spennende materialer, blant annet har hun kledd både en bardisk og flere søyler med kobber. Hun har også hentet inn ulike dyrefigurer til dekorasjon, et humoristisk og dekorativt hint om at hotellet er nærmeste nabo til Berlins berømte zoologiske hage. Flere av rommene har også direkte utsikt til dyrene. På de 80 rommene henger fotokunst som og er inspirert av dyreverdenen.

DasStue12De fleste av rommene har vinduer fra gulv til tak, som her i et av rommene der naturen nesten kommer litt for nærme …  Arne Jacobsens klassiske stol, Svanen er litt mindre vill, produsent er Fritz Hansen.

Kunst preger også resten av hotellet; fra den eksentriske krokodillen i inngangsområdet signert franske Quentin Garel til de store sjiraff- og gorillafigurene i malt hønsenetting av den italienske kunstneren Benedetta Mori. På veggene ellers henger svart-hvitt portretter og klassiske motebilder av verdenskjente fotografer som Richard Avedon, Irving Penn og Henri Cartier-Bresson for å nevne noen.

DasStue8Som et lite humoristisk vink til utsikten over Berlin Zoo stikker denne giraffen i hønsenetting hodet frem i loungeområdet, kunstneren heter Benedetta Mori. Stolen Klara er designet av Patricia Urquiola for Moroso. 
DasStue3Hotellets kunstsamling spenner fra det klassiske til leken samtidskunst. I trappegangen opp fra resepsjonen kikker Irving Penns ikoniske Marlene Dietrich-portrett opp mot en lysskulptur som består av hundrevis av små lyspærer. 

Den spanske stjernekokken Paco Perez, som har til sammen fire Michelin-stjerner, står bak hotellrestaurantene Cinco og The Casual. Førstnevnte byr på leken og avansert Middelshavsmat; hver gang Perez flyr inn fra Spania har han med seg fersk sjømat og ulike spanske delikatesser. Hotellet har med andre ord alt som forventes av et elegant boutiquehotell, likevel oppleves det mer personlig enn overdådig luksuriøst. Området hotellet ligger i er fremdeles et ambassadedistrikt med mye historie, men veien er kort til byens mer hektiske og pulserende nabolag. Som det sømmer seg i denne byen der så mange ulike verdener møtes.

DasStue2I restauranten Cinco, som betyr fem og er en referanse til våre fem sanser, ser gjestene inn på kjøkkenet.  Restauranten byr på middelhavsmat med avantgardistisk preg, og den nytes under en himling av Tom Dixons lamper Copper Shade i samspill med kobbergryter og –panner. Stolene heter Nub og er designet av Patricia Urquiola, produsent er Andreu World.

DasStue6Hver etasje i den eldste delen har et rommelig forværelse inn mot gjesterommene. Dermed så Urquiola en mulighet til å skape et tre-etasjers bibliotek med bøker fra det tyske forlaget Taschen. Moderne møbler blir en lekker kontrast til bygningens klassiske proporsjoner.

DasStue10Loungeområdet glir inn i baren, som på dagtid har utsikt til Berlins zoologiske hage. På kveldstid er vinduene dekket av et lerret som viser gamle filmer i rotasjon. Sofaen til høyre i bildet heter Redondo, og er Urquiolas design for Moroso. De rustrøde stolene heter Husk og er designet av Urquiola for B&B Italia, de kan brukes både ute og inne. 

DasStue4Den massive bardisken i kobber blir et blikkfang i hotellbaren. Det er mye kobber i interiør for tiden, og er du interessert i å bruke kobber som mer enn en detalj, kan en blikkenslager gi deg prisoverslag. Lampen på bardisken heter Muffins, produsent er tsjekkiske Brokis

DasStue15Et trekantet rom huser restauranten The Casual, som er åpen hele dagen. Her er fargespekteret dempet maskulint, selv om rustrøde toner går igjen også her.

PatriciaUrquiolaPatricia Urquiola er opprinnelig spansk, og regnes som en av verdens mest innflytelsesrike designere og arkitekter. Hun bor og jobber i Milano.

DasStue13Hotellet har selvfølgelig en spaavdeling, med både basseng og sauna. Også her er linjene rene og lange, mens fargene er dempet.

Alle foto: Hotellet.

§ 2 Kommentarer på Hotell: STILLE DIPLOMATI I BERLIN"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

Du leser for øyeblikket Hotell: STILLE DIPLOMATI I BERLINEGET ROM.

How Do You Get Rid Of Stretch Marks