25. January 20131 ♥

Designfilm: EAMES: The Architect & The Painter

Da debatten om salg av Oslo Kino raste i fjor høst sa en god venn til meg (du vet hvem du er  …) at hun ikke var så opptatt av den saken, for den beste kinoen i Oslo var jo Cinemateket! I samarbeid med Norsk Form setter Cinemateket nå opp  fire filmer i en serie de kaller Arkitektur og design på stort lerret. Først ut er filmen Eames: The Architect & The Painter, som viser opptak fra ekteparet Charles og Ray Eames sitt privatliv og karriere, samt intervjuer med mennesker som sto dem nær.

8339_000078C5Bilder av Charles og Ray sammen er ofte humoristiske og energiske. Mange går surr i navnene, men det er altså Ray som er kvinnen i forholdet, hennes egentlige navn var Bernice Alexandra.

Historien om det berømte Eames-samarbeidet begynte da Charles, som var arkitekt, og Ray, som var maler, møttes og forelsket seg. En dag sendte Charles et brev til Ray: «Jeg er (nesten) 34 år gammel, singel (igjen) og blakk. Jeg elsker deg og vil gjerne gifte meg med deg veldig snart.» Det ble starten på et eventyrlig samliv som ektefeller og kreativt team. Hver for seg og i fellesskap skapte de en rekke flotte og funksjonelle designgjenstander; stoler, men også bord, krakker, bokhyller, leker, knagger, tekstiler med mer. I tillegg jobbet de også med film og utstillinger, samt foto og reklame.

9031.jpg_0000A756Charles og Ray hjemme i huset deres, Case Study House.

Det er  Vitra som har rettighetene til å produsere ekteparets design i dag, og i forbindelse med filmen gjør Vitra Norge om på foajéen i andre etasje hos Cinemateket, og skaper ulike Eamesmiljøer, slik at du både kan bruke og studere nærmere en rekke av møblerne og designgjenstandene de formga. Filmen vises i alt tre ganger på Cinemateket: torsdag 31. januar kl.

buy real steroids online

18.00, fredag 1. februar kl. 18.30 og onsdag 6. februar kl. 18.30. Astrid Skjerven, professor ved HIOA, innleder visningen torsdag 31. januar kl. 18.00. Dit skal jeg! Sees vi?

CR_CRt012_0000E9FCEt ganske så lekent og produktivt par – som står bak noe av verdens mest ikoniske design.

PlasticChairPlastic Side Chair ble designet i 1950 og er like aktuell – og populær – i dag.  

HangitallLimitedKnaggrekken Hang it all ble designet i 1953 med tanke på barn, og originalen har fargerike knagger som skulle oppmuntre barn til å henge opp klærne sine. Dette er en Special Edition i valnøtt-tre som kom i fjor. Den henger på soverommet mitt, og jeg synes også det er gøy å henge opp klærne mine på den …  

RockingChairJada, jeg har denne og jeg. Den skulle være “ammestol”.  Må innrømme at den ikke funker så godt til det, men jeg elsker den likevel. Foto: Vitra.

Charles_&_Ray_Eames_00016E21

For å se flere av ekteparets produkter, klikk her. Alle bilder: Copyright Vitra. 

zp8497586rq

§ En kommentar på Designfilm: EAMES: The Architect & The Painter

  • Nordpå says:

    Jeg skulle virkelig ønske jeg var i Oslo da, men skal en tur dit uken etter.. Typisk! Kos deg, den er sikkert kjempe bra 🙂

What's this?

Du leser for øyeblikket Designfilm: EAMES: The Architect & The PainterEGET ROM.

How Do You Get Rid Of Stretch Marks